20 May
1 2 3 4 5 6 7 8

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-
Image Description
Evenimente

Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP, în weekend, pe Promenada Sisi. Programul complet și distracția revine la Râșnov.

Primăria Râșnov organizează în acest weekend două evenimente speciale, Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP. Acestea vor avea loc pe Promenada Sisi și vor aduce distracție și voie bună în orașul nostru. În perioada 24-26 mai, promenada va fi gazda a mai multor concerte, iar locuitorii din Râșnov și nu numai sunt așteptați să participe. Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP se desfășoară în același timp pentru a aduce un plus de distracție și a surprinde publicul cu spectacole variate. Aceste evenimente sunt organizate împreună, întrucât în luna iunie, când trebuia să aibă loc Festivalul ZUP, în Râșnov se desfășoară deja un alt festival important, Big Little Festival. Astfel, organizatorii s-au gândit să ofere și mai multe opțiuni de distracție pentru locuitori și turiști, prin organizarea simultană a celor două evenimente. Festivitățile vor începe vineri, 24 mai, de la ora 16:00, cu muzică de promenadă. În continuare, sâmbătă, 25 mai, programul va începe de la ora 11:00, tot cu muzică de promenadă. De la ora 16:00, vor avea loc spectacole de dans și muzică populară susținute de ansamblul Junii Țării Bârsei. Urmează un recital de muzică folk susținut de Hoinarii Craiului, Piticu, Grupul Vocelis și Claudiu Benga. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei TAXI, urmat de muzică de promenadă. Duminică, 26 mai, vom avea parte de un concurs de gătit în cadrul Festivalului ZUP-ului, începând cu ora 10:00. Totul va continua cu un program special pentru copii susținut de Oaki Club Brașov. De la 14:00, ne vor impresiona grupele de Cheerleaders, iar Clubul Elevilor Râșnov va oferi un spectacol de dansuri moderne. În continuare, vor avea loc și recitaluri de muzică populară susținute de George Muraru, Ansamblul Folcloric Mugurelul din Râșnov, corista Corboș Elise, ANGELA RUSU și Cătălin Lăcătuș. Seara se va încheia cu muzică de promenadă. Invităm locuitorii și vizitatorii să participe la aceste evenimente și să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o aduc în orașul nostru. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele din Râșnov, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, unde veți găsi și alte știri interesante și în care puteți intra în comunitatea noastră printr-un like. Veniți să ne distram împreună la Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP!

Articol postat cu 40 minute în urmă
Image Description
Evenimente

FOTO Containere anti-urs, unice în România, date în folosinţă la Băile Tuşnad

Containere anti-urși sunt soluția la problemele din Băile Tușnad. Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă, vineri, la Băile Tuşnad, acestea fiind achiziţionate în cadrul unui proiect pilot ce vizează convieţuirea dintre om şi urs, care se derulează în localitate şi care a fost iniţiat de WWF România. Cele cinci tipuri de containere vor fi testate mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite, potrivit Agerpres. Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat vineri că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş şi şi-a exprimat speranţa că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa obţinută în cadrul proiectului. În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urşi era foarte mare în Băile Tuşnad, localnicii organizând chiar şi un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş. Drept urmare, primarul localităţii a creat un grup de lucru, din care fac parte toţi factorii implicaţi, şi s-au luat primele măsuri pentru a ţine animalele la distanţă. Autorităţile au curăţat oraşul de tufişuri sau buruieni, unde urşii ar fi putut sta ascunşi, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public şi împreună cu organizaţii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe conştientizarea importanţei convieţuirii dintre om şi urs. De asemenea, au avut loc relocări şi chiar împuşcarea unora dintre urşi, iar în prezent exemplarele care se apropie de oraş sunt monitorizate permanent. Achiziţionarea celor 16 containere de deşeuri anti-urs s-a făcut cu finanţarea oferită de WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot „Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urşi”. Coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect, iniţiat de WWF România în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Asociaţia Project Bag, biologul Imecs Istvan, a declarat vineri că anul trecut, în timpul conferinţe ştiinţifice „Tuşnad Eco Bear”, a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite în Parcul Naţional Tatra şi aşa s-a născut ideea să se testeze unele şi la Băile Tuşnad. Acesta a spus că e foarte important ca localnicii şi turiştii să le folosească în mod corespunzător, să închidă uşile şi să nu lase deşeurile afară. Articolul complet AICI. Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Articol postat cu 51 minute în urmă
Image Description
Evenimente

Titi Aur: "Școala de șoferi, sub nivelul anilor '80. Autoritățile nu fac nimic!

România se confruntă anual cu un număr alarmant de accidente rutiere, soldate cu peste 1.600 de persoane care își pierd viața. Potrivit fostului pilot Titi Aur, una dintre cauzele principale ale acestor tragedii este utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, dar și lipsa implicării autorităților în îmbunătățirea situației. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, Titi Aur a declarat că autoritățile din România nu manifestă interes față de acest aspect și nu iau în considerare importanța prevenirii accidentelor rutiere. "Nu există accidente de circulație pentru ei. Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există", a afirmat fostul pilot. El a subliniat că autoritățile nu fac decât câteva măsuri de coerciție și acțiuni sporadice, fără să întreprindă acțiuni concrete pentru îmbunătățirea sistemului de pregătire a șoferilor. Acest lucru are repercusiuni asupra siguranței rutiere, deoarece, potrivit lui Titi Aur, "școala de șoferi este mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic pentru a remedia această situație". Pe lângă aceasta, fostul pilot a adăugat că, în ciuda existenței unei legi care prevede cursuri de conducere defensivă, Ministerul Transporturilor refuză să ofere norme pentru aceasta. De asemenea, Protecția Muncii nu este luată în considerare în România cu scopul specific de a se asigura siguranța conducătorilor auto. Potrivit lui Titi Aur, lipsa unor campanii corecte și coerente în transmiterea mesajelor către șoferi constituie și ea un factor important în perpetuarea acestor situații. "Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii la volan fac greșeli pentru că nu știu, pentru că nu cred că li se poate întâmpla", a afirmat el. Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, a reamintit că situația va rămâne neschimbată până când autoritățile nu vor lua măsuri concrete și se va implica în îmbunătățirea siguranței rutiere. "Până când autoritățile nu vor face ceva, aici vom fi", a adăugat el. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3, după cum anunță sursa g4media.ro. Pe pagina sa de Facebook, Titi Aur a postat și o imagine în care își exprimă dezamăgirea în fața indiferenței autorităților față de siguranța rutieră. Dacă împărtășiți îngrijorarea lui Titi Aur și considerați că este importantă o abordare mai serioasă din partea autorităților în ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, vă invităm să vă alăturați comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook, prin aprecierea știrii.

Articol postat cu 1 oră în urmă
Image Description
Social

Înregistrările pentru anul școlar 2024-2025 la grădinițe și creșe au început, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației

Știre Începe etapa de reînscrieri la grădiniţe și creșe, după anunțul Ministerului Educației. Astăzi, 20 mai, a început etapa de reînscriere la grădinițe și creșe, confirmarea copiilor care au frecventat unitatea învățământ în acest an școlar și care doresc să rămână în aceeași instituție și în anul școlar viitor, 2024-2025. Părinții trebuie să completeze o cerere de reînscriere, iar această etapă va dura între 20 și 24 mai. După finalizarea reînscrierilor, pe data de 24 mai, unitățile de învățământ vor publica lista locurilor disponibile pentru etapa de înscrieri, care începe pe 27 mai. A doua etapă de înscriere va avea loc între 17 iunie și 5 iulie, iar pe 5 iulie, vor fi anunțate listele copiilor înscrisi și locurile rămase libere. Între 19 și 29 august va avea loc etapa de ajustări, unde se vor putea înscrie copiii care nu au participat la primele două etape sau care nu au fost admisi. Lista finală cu copiii înscrisi și numărul locurilor libere va fi afișată pe 30 august. Ministerul Educației precizează că sistemul național de învățământ cuprinde și educația timpurie, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani, care include nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani). Copiii sunt organizați în grupe de vârstă omogene, cu posibilitatea de a forma și grupe eterogene. Amintim că Ministerul Educației a publicat calendarul complet pentru înscrierea la creșe sau grădinițe pentru anul școlar 2024-2025. Dacă doriți să rămâneți la curent cu toate știrile, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.

Articol postat cu 2 ore în urmă

Politica

-
-
Image Description
Politica

Președintele PSD Brașov cere competitorilor săi o campanie constructivă și respect pentru democrație

Președintele PSD Brașov îndeamnă competitorii electorali la o campanie constructivă și respectarea democrației. În urma recentelor manifestări extremiste și răspândirii dezinformărilor și minciunilor în campania electorală, președintele PSD Brașov a făcut un apel la toți competitorii politici să se angajeze într-o campanie construtivă. Acesta a subliniat importanța respectării democrației și condamnat cu fermitate orice formă de manifestare extremistă. În urma unei perioade tumultuoase și a tensiunilor crescânde în politica românească, președintele PSD Brașov consideră că este esențial ca toți competitorii electorali să se concentreze pe propuneri și soluții pentru nevoile reale ale cetățenilor și să evite astfel dezinformările și minciunile care pot afecta imaginea democrației și a României în ansamblu. "Este datoria noastră ca politicieni să promovăm un climat potrivit pentru dezbaterea constructivă și să facem eforturi pentru a respinge dezinformarea și minciuna care au devenit prea frecvente în campania electorală. Democrația noastră merită să fie protejată și promovată, iar acesta este sentimentul pe care sper să-l împărtășim cu toți competitorii noștri", a declarat președintele PSD Brașov. Acest apel vine în contextul în care recent au avut loc incidente de manifestări extreme în campania electorală, care au adus atingere imaginii și credibilității politicienilor și a democrației românești. Președintele PSD Brașov a subliniat necesitatea ca toți competitorii electorali să își asume responsabilitatea în a promova un dialog civilizat și respectuos, care să se axeze pe propuneri și soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. În final, președintele PSD Brașov își exprimă speranța că acest apel va fi ascultat și că toți competitorii electorali vor acționa cu responsabilitate și înțelepciune în campania electorală, pentru binele democrației românești și al tuturor cetățenilor săi.

Image Description
Politica

Primarul Scripcaru îl avertizează pe USR-istul Coliban să nu amestece politica cu administraţia locală

Primarul orașului Brașov timp de 16 ani, George Scripcaru, îi sfătuiește pe reprezentanții USR să facă diferența între administrația locală și politica partizană. Fostul primar a declanșat o dezbatere într-o conferință de presă, solicitându-i lui Allen Coliban să prezinte un singur proiect realizat de la zero în timpul mandatului său. Scripcaru a subliniat faptul că nu poate fi tolerată confuzia dintre administrația publică și politică și le-a transmis un avertisment celor de la USR că membrii lor sunt încorporați în administrația publică. De exemplu, la Banca de Cultură Apollonia, nu se desfășoară activități culturale, ci activități partizane. Fostul primar a reiterat că este imposibil să guvernezi un oraș cu o organizație politică și a subliniat că acest lucru trebuie să înceteze. El a apelat la reprezentanții USR să facă o schimbare în abordarea lor de a gestiona administrația locală și să înceteze încorporarea politicii străine în administrația publică locală. Conform lui Scripcaru, este important ca administrația locală să fie impartială și să se concentreze pe bunăstarea cetățenilor, iar politica să fie lăsată deoparte. Fostul primar a criticat faptul că membrii USR mixează politica cu activitățile administrative și i-a îndemnat să își concentreze eforturile pe proiecte care vor aduce beneficii orașului și locuitorilor săi. Această declarație a primit o mulțime de reacții din partea comunității locale, mulți fiind de acord cu punctul de vedere al lui Scripcaru. Dacă sunteți de acord cu această știre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook prin simpla acțiune de a da un Like. Fii parte din comunitatea noastră și susține transparența în administrația publică locală.

Image Description
Politica

Săptămâna Mare și mesajul de împăcare al lui Marian Rasaliu

Începe Săptămâna Mare a Paștelui pentru majoritatea dintre noi. Este un timp în care reflectăm la acțiunile noastre și ne propunem schimbări după sărbătorile pascale. Este un moment în care ne amintim de cum am tratat pe cei dragi și de binele sau răul pe care i-am făcut lor. Este o săptămână a propriei noastre judecăți și a promisiunilor către noi înșine. Se spune că în această perioadă, avem puterea să iertăm ceea ce nu am putut ierta până acum. Este o săptămână a postului, în care facem cumpătare și ne abținem nu doar de la mâncare, ci și de la cuvinte și acțiuni care pot răni. Acestea au fost cuvintele lui Marian Rasaliu, care a subliniat importanța acestei săptămâni în viața noastră. De asemenea, Rasaliu a menționat că ar trebui să lăsăm la o parte toate certurile și conflictele mărunte și să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante în viața noastră: noi înșine, familia și cei dragi din jurul nostru. Este o oportunitate de a ne regăsi și de a ne reconecta cu Dumnezeu. În încheiere, Marian Rasaliu a transmis un mesaj de sărbători, dorindu-le tuturor un Paște fericit, petrecut alături de cei dragi. Acest mesaj este și un îndemn pentru respectarea valorilor creștine ale poporului nostru și pentru a ne îndrepta atenția către lucrurile cu adevărat importante în viața noastră. În cazul în care știrea de mai sus ți-a plăcut, te invităm să faci parte din comunitatea noastră de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un simplu Like! Sărbători fericite și luminate, dragi cititori!

Image Description
Politica

Autostrada Transilvania-Moldova, o căi de acces așteptată de mulți ani, îmbunătățește mobilitatea și stimulează dezvoltarea economică în cele două regiuni. Cu o lungime de 318 kilometri, aceasta scurtează timpul de călătorie între Cluj-Napoca și Bacău de la zece ore la patru ore și jumătate. Ministerul Transporturilor anunță inaugurarea primei porțiuni, ceea ce va facilita accesul în Transilvania din partea de est a țării. Autostrada Transilvania-Moldova aduce beneficii economiei, turismului și dezvoltării locale, fiind o etapă importantă în îmbunătățirea infrastruct

Autostrada Transilvania-Moldova, un proiect de infrastructură așteptat de mulți ani, va fi deschisă traficului în curând. Această autostradă va conecta două regiuni importante din țară, Transilvania și Moldova, și se speră că va aduce o serie de beneficii economice și sociale. Cu o lungime totală de 318 kilometri, autostrada va traversa orașe precum Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași și Bacău. Aceasta va reduce timpul de călătorie între cele două regiuni de la zece ore la doar patru ore și jumătate. Ministerul Transporturilor a anunțat că autostrada va fi deschisă în mai multe etape, cu prima porțiune între Cluj-Napoca și Târgu Mureș ce va fi dată în folosință astăzi. Aceasta va facilita accesul în Transilvania din partea de est a țării. "Acest proiect va aduce un mare beneficiu pentru dezvoltarea economică a regiunilor. Autostrada va încuraja investițiile și va permite conexiunea cu alte părți ale Europei", a declarat ministrul Transporturilor. Lucrările la acest proiect au fost începute cu cinci ani în urmă, iar termenul de finalizare a fost respectat înainte de timp. Costurile totale se ridică la 2,5 miliarde de euro, cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul de stat. Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei, autostrada va contribui și la dezvoltarea turismului în zonă, facilitând accesul turiștilor în orașele istorice și în zonele de agrement din apropiere. Reprezentanții locali au salutat deschiderea autostrăzii cu entuziasm, fiind siguri că aceasta va aduce beneficii semnificative atât pentru comunități, cât și pentru economia țării. În concluzie, autostrada Transilvania-Moldova va juca un rol important în conectarea și dezvoltarea a două regiuni istorice semnificative pentru România. Aceasta va aduce un impuls puternic pentru economie, turism și dezvoltarea localităților prin care va trece. Cu inaugurarea primei porțiuni, se deschide o nouă eră de îmbunătățiri în infrastructura rutieră a țării noastre.

Image Description
Politica

Luptă pentru primăria Teliu: PSD și PNL se înfruntă într-un duel ferm. Cine va câștiga?

Lupta pentru funcția de primar la Teliu este captivantă, având în vedere că doar două persoane și-au exprimat dorința de a candida. Aceste două persoane sunt susținute de două importante partide politice, PSD și PNL. Candidatul PSD este actualul primar Gheorghe Boali, care are sprijin puternic din partea comunității rrome. Din partea PNL candidează Cosmin Barbu, care deține un pedegree de membru PSD, fiind fratele primarului din Dobârlau și liderul filialei județene PSD Covasna. Această luptă electorală a atras atenția celor din comunitate și a stârnit interesul a numeroși cetățeni, mai ales că ambii candidați au o bogată experiență politică și sunt susținuți de importante formațiuni politice. Alegerea dintre cei doi va fi cu siguranță una dificilă, dar va decide viitorul localității Teliu pentru următorii ani. Cu toate acestea, comunitatea din Teliu este invitată să își exprime opinia și să participe la discuțiile din comunitate prin intermediul paginii de Facebook a ziarului local. "Dacă apreciați această știre, vă așteptăm cu drag să faceți parte din comunitatea noastră de cititori și să ne arătați sprijinul printr-un Like!", este îndemnul adresat cititorilor. În același timp, fiecare candidat este îndemnat să prezinte o viziune clară și să își promoveze ideile pentru dezvoltarea comunității în următorul mandat de primar. Alegerea candidatului potrivit va avea un impact major asupra bunăstării și viitorului locuitorilor din Teliu. Cu toate că campania electorală este în plină desfășurare, este important ca cetățenii să fie informați și să își facă propria alegere în cunoștință de cauză. Ziarul nostru își propune să prezinte în mod obiectiv și imparțial informațiile referitoare la această luptă electorală și să permită cititorilor să facă parte din dezbaterile importante pentru viitorul localității. Sunt invitați și cei din afara comunității să urmărească această luptă electorală și să păstreze legătura cu paginile noastre de socializare pentru a fi la curent cu toate noutățile și dezvoltările din Teliu. Vom continua să oferim știri precise și relevante, pentru ca cititorii noștri să fie mereu la curent cu cele mai importante informații din comunitatea lor.

Image Description
Politica

6 candidaturi pentru Consiliul Județean Brașov: PSD, UDMR, PNL, Alianța Dreaptă Unită, AUR și S.O.S. România

În Brașov, șase candidați au fost înregistrați și admiși pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Brașov, conform rezultatelor de la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Brașov. Printre aceștia se numără Lucian Patrașcu din partea PSD, Kirsch Gabriel-Francisc din partea UDMR, Adrian-Ioan Veștea din partea PNL, Ambrozie-Irinel Dărău din partea Alianței Dreapta Unită, Ana-Loredana Predescu din partea AUR și Gabriel Florescu din partea S.O.S. România. De asemenea, șase liste de candidați au fost înregistrate și admise pentru Consiliul Județean Brașov, din partea PNL, PSD, UDMR, Alianța Dreaptă Unită, AUR și SOS România, împreună cu candidatura independentă a lui Marcel-Iulian Șerban. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 8 Brașov, Claudiu Petra, a anunțat că, după încheierea perioadei legale de depunere a contestațiilor și soluționarea acestora, vor fi întocmite procesele verbale de rămânere definitivă a candidaturilor. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să urmărească pagina de Facebook a biroului electoral, unde pot afla toate informațiile relevante privind alegerile locale din 9 iunie 2024 și pot să își exprime opiniile prin acordarea unui Like.

Economie

-
-

Producție de drone militare în România la Brașov. Acord strategic semnat între Carfil SA și Periscope Aviation

Carfil SA Braşov va produce drone militare. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul Societăţii Carfil SA, subsidiară a companiei naţionale Romarm SA, va semna un acord strategic de colaborare cu producătorul american Periscope Aviation pentru producerea de drone militare şi civile. Acordul va fi semnat la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, un eveniment important în lumea apărării, conform surselor News.ro. Acordul va fi semnat vineri, 24 mai, la ora 11:00, la standul CN Romarm SA din Pavilionul A, A 827, în cadrul evenimentului. Acest parteneriat semnificativ marchează o premieră pentru industria de apărare din România, reprezentând primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construirii de drone militare şi civile. Potrivit surselor, acest proiect vine în întâmpinarea unei cereri crescute de astfel de echipamente din diverse industrii, cu un focus special pe domeniul apărării. Societatea Carfil SA, cu o experienţă de peste 100 de ani în producţia de armament şi muniţie pentru artilerie, este una dintre cele mai importante companii din industria de apărare a României. Periscope Aviation este divizia de drone a companiei americane Chartis Federal, cunoscută pentru inovaţia sa în sistemele de înaltă performanţă ale dronelor militare. Acest parteneriat reprezintă cea mai recentă investiţie a companiei, potrivit surselor. Daca esti interesat de aceste noutăţi, te invităm să faci parte din comunitatea noastră de cititori de pe pagina de Facebook, printr-un simplu "Like".

Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău va fi semnat cu proiectantul Consitrans dată fiind absența contestaților.

Contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău va fi semnat cu proiectantul Consitrans de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Miercuri, 15 mai 2024, la câteva zile de la expirarea termenului legal de depunere a contestațiilor, nicio contestație nu a fost înregistrată în SEAP și pe portalul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Această decizie vine după ce proiectul Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău a fost transferat de la CNAIR la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), compania responsabilă cu implementarea investițiilor în autostrăzi și drumuri expres. Proiectantul Consitrans a câștigat licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii, potrivit anunțului făcut de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe 30 aprilie 2024. A treia licitație pentru finalizarea proiectării preliminare a fost lansată acum un an, iar desemnarea câștigătorului a fost amânată cu aproape jumătate de an. Celelalte oferte au fost depuse de Mega Muhendislik și Explan. "Autoritățile au anunțat că proiectul autostrăzii va continua, iar câștigătorul va avea la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea studiului de fezabilitate a autostrăzii de aproximativ 164 km. Autostrada va conecta Brașovul cu Bacăul și va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră din zonă", a declarat șeful CNAIR, Cristian Pistol, în mai 2023. De la Sibiu (Boița) la Făgăraș, constructorul Makyol este în etapa de proiectare pentru cele 4 loturi ale secțiunii de 68 km. De la Făgăraș la Brașov, Search ar trebui să predea studiul de fezabilitate până la sfârșitul anului, deși contractul a fost încheiat cu întârziere. Dacă te interesează această știre, vino alături de comunitatea noastră de cititori de pe pagina de Facebook printr-un simplu Like!

ANA Hotels investeşte 11 milioane de euro în modernizarea Telecabinei Tâmpa și renovarea Restaurantului Panoramic din Brașov

ANA Hotels va face o investiție majoră de 11 milioane de euro pentru modernizarea două obiective importante din Brașov. Grupul hotelier a anunțat că va reabilita Telecabina Tâmpa și va redeschide Restaurantul Panoramic de pe muntele Tâmpa. Acestea sunt două repere emblematice pentru oraș, care vor aduce o valoare adăugată comunității locale și turismului. Telecabina Tâmpa va fi înlocuită cu una complet nouă, de ultima generație, special comandată din Elveția. Astfel, turiștii vor beneficia de o experiență mai sigură și confortabilă în timpul călătoriei pe muntele Tâmpa. Telecabina este parte a portofoliului ANA Hotels, care cuprinde și alte servicii de transport pe cablu din zonă. Restaurantul Panoramic a fost preluat de ANA Hotels la sfârșitul anului trecut de la Aro Palace. Acesta a fost închis pentru public de mai bine de 15 ani, dar după finalizarea proiectului de modernizare va fi redeschis pentru a servi mâncăruri tradiționale și pentru a oferi o experiență unică. ANA Hotels are în plan să păstreze specificul arhitecturii originale din anii '70 a restaurantului, care este și un simbol al orașului. Această investiție importantă vine în completarea serviciilor de cazare pe care ANA Hotels le oferă în București, Poiana Brașov și Eforie. Grupul hotelier este cunoscut pentru standardul ridicat al serviciilor sale și pentru contribuția sa la dezvoltarea turismului în România. Reprezentanții ANA Hotels au declarat pentru ZF.ro că proiectul este unic pentru orașul Brașov și va aduce o valoare în estimată de peste 11 milioane de euro. Comunitatea este încurajată să aprecieze și să sprijine această inițiativă prin urmărirea paginii de Facebook a ANA Hotels și prin interacțiuni cu aceasta. Astfel, turiștii și localnicii vor beneficia de facilități moderne și de o experiență mai plăcută în explorarea orașului și a zonei muntoase.

Premierul Marcel Ciolacu declară că Judeţul Braşov este campionul absolut în creşterea economică la nivel naţional

Județul Brașov, campion la creșterea economică! Premierul Marcel Ciolacu este mândru de performanțele județului Brașov, care se află în fruntea clasamentului național în ceea ce privește dezvoltarea economică. În ultimii doi ani, județul a progresat de două ori mai rapid decât restul țării. În cadrul ședinței Executivului de marți, premierul a declarat că a ales să țină ședința de Guvern la Brașov pentru a demonstra respectul față de una dintre cele mai puternice regiuni de dezvoltare din România. El a subliniat că aceste rezultate nu se datorează unei baghete magice, ci investițiilor din buget și din fonduri europene. "Suma totală a investițiilor în infrastructura locală, educație și sănătate din ultimii ani depășește 3 miliarde de lei", a mai adăugat premierul. Ciolacu a punctat faptul că ritmul actual de creștere este fără precedent în istoria României și că rolul actualului Guvern este să îl mențină. "Prin continuarea investițiilor, atât județul Brașov, cât și întreaga țară se vor dezvolta susținut", a precizat premierul. În final, premierul a încurajat cititorii să urmărească știrile și să intre în comunitatea de cititori de pe pagina de Facebook a Guvernului, prin aprecierea știrii. Astfel, toți vor fi la curent cu evoluțiile și proiectele din județul Brașov și din întreaga țară.

Recente din Romania

-
-

10:08

Primarul comunei Chiojdeni, candidat pentru al doilea mandat, promite investiții în dezvoltarea și îmbunătățirea vieții din zonă / Promisiunea primarului liberal Constantin Grigore, înaintea alegerilor din iunie: proiecte continuare, susținere locuitori

Primarul comunei Chiojdeni, Constantin Grigore, va merge în cursa pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie. El se angajează să continue proiectele care au avut succes în comunitate. Grigore a fost mereu un promotor al ideilor și proiectelor sale, comunicând mereu cu locuitorii comunei și exprimându-și dorința de a face din Chiojdeni o destinație mai atractivă pentru locuitorii săi și pentru turiști. Candidatura primarului a câștigat sprijinul multor locuitori ai comunei care au apreciat eforturile și realizările sale din ultimii ani. Mulți cetățeni au exprimat public susținerea lor, subliniind impactul pozitiv al proiectelor sale asupra calității vieții în Chiojdeni. Printre realizările sale notabile până acum se numără finalizarea și derularea mai multor proiecte la nivel local. Primarul Constantin Grigore își propune să facă și mai multe pentru comunitatea pe care o conduce. Lista candidaților PNL pentru Consiliul Local al Comunei Chiojdeni este formată din: Tănase Adrian, Micu Genovel, Dediu Lică, Chivoiu Ion, Macoveiu Petrică, Lal Constantin, Tănase Dănuţ, Dragomirescu Costel, Spătaru Elena, Serafim Florică, Iordache Mariana, Baciu Ionuţ, Dediu Constantin și Olteanu Dumitru. Concurența va fi puternică la alegerile din 9 iunie, dar primarul Grigore se bazează pe sprijinul și încrederea locuitorilor comunei Chiojdeni pentru a continua munca sa în beneficiul comunității. Cu toții așteptăm cu interes rezultatele scrutinului și sperăm că primarul va reuși să facă din Chiojdeni o comună și mai bună pentru toți locuitorii săi.
Image Description

10:05

Sfințirea bisericii de lemn a Mănăstirii Budești de către trei Ierarhi și invitați de seamă

Biserica de lemn a Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Budești va fi sfințită în data de 21 mai, în timpul sărbătorii dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena, într-o ceremonie deosebită ce va fi condusă de trei Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, vor oficia ceremonia de sfințire, începând cu ora 8:30. Evenimentul va fi precedat de o primire specială pentru oaspeții de onoare, la care vor participa membrii Grupului psaltic „Theologos”. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie arhierească vor urma imediat după această primire. De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Satu Mare, la hramul acesteia, pe 21 mai. Sărbătoarea Împăraților Constantin și Elena este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă, aceștia fiind cinstiți ca sfinți pentru contribuția lor la creștinism și pentru trăirea exemplară a credinței. Evenimentul de sfințire a bisericii va aduce o bucurie imensă în rândul comunității din Budești, iar credincioșii sunt așteptați să participe în număr cât mai mare la acest moment solemn și deosebit de important pentru parohie.
Image Description

09:55

Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP, în weekend, pe Promenada Sisi. Programul complet și distracția revine la Râșnov.

Primăria Râșnov organizează în acest weekend două evenimente speciale, Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP. Acestea vor avea loc pe Promenada Sisi și vor aduce distracție și voie bună în orașul nostru. În perioada 24-26 mai, promenada va fi gazda a mai multor concerte, iar locuitorii din Râșnov și nu numai sunt așteptați să participe. Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP se desfășoară în același timp pentru a aduce un plus de distracție și a surprinde publicul cu spectacole variate. Aceste evenimente sunt organizate împreună, întrucât în luna iunie, când trebuia să aibă loc Festivalul ZUP, în Râșnov se desfășoară deja un alt festival important, Big Little Festival. Astfel, organizatorii s-au gândit să ofere și mai multe opțiuni de distracție pentru locuitori și turiști, prin organizarea simultană a celor două evenimente. Festivitățile vor începe vineri, 24 mai, de la ora 16:00, cu muzică de promenadă. În continuare, sâmbătă, 25 mai, programul va începe de la ora 11:00, tot cu muzică de promenadă. De la ora 16:00, vor avea loc spectacole de dans și muzică populară susținute de ansamblul Junii Țării Bârsei. Urmează un recital de muzică folk susținut de Hoinarii Craiului, Piticu, Grupul Vocelis și Claudiu Benga. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei TAXI, urmat de muzică de promenadă. Duminică, 26 mai, vom avea parte de un concurs de gătit în cadrul Festivalului ZUP-ului, începând cu ora 10:00. Totul va continua cu un program special pentru copii susținut de Oaki Club Brașov. De la 14:00, ne vor impresiona grupele de Cheerleaders, iar Clubul Elevilor Râșnov va oferi un spectacol de dansuri moderne. În continuare, vor avea loc și recitaluri de muzică populară susținute de George Muraru, Ansamblul Folcloric Mugurelul din Râșnov, corista Corboș Elise, ANGELA RUSU și Cătălin Lăcătuș. Seara se va încheia cu muzică de promenadă. Invităm locuitorii și vizitatorii să participe la aceste evenimente și să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o aduc în orașul nostru. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele din Râșnov, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, unde veți găsi și alte știri interesante și în care puteți intra în comunitatea noastră printr-un like. Veniți să ne distram împreună la Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP!
Image Description

Recente din brasov

-
-

09:55

Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP, în weekend, pe Promenada Sisi. Programul complet și distracția revine la Râșnov.

Primăria Râșnov organizează în acest weekend două evenimente speciale, Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP. Acestea vor avea loc pe Promenada Sisi și vor aduce distracție și voie bună în orașul nostru. În perioada 24-26 mai, promenada va fi gazda a mai multor concerte, iar locuitorii din Râșnov și nu numai sunt așteptați să participe. Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP se desfășoară în același timp pentru a aduce un plus de distracție și a surprinde publicul cu spectacole variate. Aceste evenimente sunt organizate împreună, întrucât în luna iunie, când trebuia să aibă loc Festivalul ZUP, în Râșnov se desfășoară deja un alt festival important, Big Little Festival. Astfel, organizatorii s-au gândit să ofere și mai multe opțiuni de distracție pentru locuitori și turiști, prin organizarea simultană a celor două evenimente. Festivitățile vor începe vineri, 24 mai, de la ora 16:00, cu muzică de promenadă. În continuare, sâmbătă, 25 mai, programul va începe de la ora 11:00, tot cu muzică de promenadă. De la ora 16:00, vor avea loc spectacole de dans și muzică populară susținute de ansamblul Junii Țării Bârsei. Urmează un recital de muzică folk susținut de Hoinarii Craiului, Piticu, Grupul Vocelis și Claudiu Benga. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei TAXI, urmat de muzică de promenadă. Duminică, 26 mai, vom avea parte de un concurs de gătit în cadrul Festivalului ZUP-ului, începând cu ora 10:00. Totul va continua cu un program special pentru copii susținut de Oaki Club Brașov. De la 14:00, ne vor impresiona grupele de Cheerleaders, iar Clubul Elevilor Râșnov va oferi un spectacol de dansuri moderne. În continuare, vor avea loc și recitaluri de muzică populară susținute de George Muraru, Ansamblul Folcloric Mugurelul din Râșnov, corista Corboș Elise, ANGELA RUSU și Cătălin Lăcătuș. Seara se va încheia cu muzică de promenadă. Invităm locuitorii și vizitatorii să participe la aceste evenimente și să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o aduc în orașul nostru. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele din Râșnov, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, unde veți găsi și alte știri interesante și în care puteți intra în comunitatea noastră printr-un like. Veniți să ne distram împreună la Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP!
Image Description

09:44

FOTO Containere anti-urs, unice în România, date în folosinţă la Băile Tuşnad

Containere anti-urși sunt soluția la problemele din Băile Tușnad. Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă, vineri, la Băile Tuşnad, acestea fiind achiziţionate în cadrul unui proiect pilot ce vizează convieţuirea dintre om şi urs, care se derulează în localitate şi care a fost iniţiat de WWF România. Cele cinci tipuri de containere vor fi testate mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite, potrivit Agerpres. Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat vineri că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş şi şi-a exprimat speranţa că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa obţinută în cadrul proiectului. În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urşi era foarte mare în Băile Tuşnad, localnicii organizând chiar şi un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş. Drept urmare, primarul localităţii a creat un grup de lucru, din care fac parte toţi factorii implicaţi, şi s-au luat primele măsuri pentru a ţine animalele la distanţă. Autorităţile au curăţat oraşul de tufişuri sau buruieni, unde urşii ar fi putut sta ascunşi, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public şi împreună cu organizaţii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe conştientizarea importanţei convieţuirii dintre om şi urs. De asemenea, au avut loc relocări şi chiar împuşcarea unora dintre urşi, iar în prezent exemplarele care se apropie de oraş sunt monitorizate permanent. Achiziţionarea celor 16 containere de deşeuri anti-urs s-a făcut cu finanţarea oferită de WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot „Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urşi”. Coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect, iniţiat de WWF România în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Asociaţia Project Bag, biologul Imecs Istvan, a declarat vineri că anul trecut, în timpul conferinţe ştiinţifice „Tuşnad Eco Bear”, a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite în Parcul Naţional Tatra şi aşa s-a născut ideea să se testeze unele şi la Băile Tuşnad. Acesta a spus că e foarte important ca localnicii şi turiştii să le folosească în mod corespunzător, să închidă uşile şi să nu lase deşeurile afară. Articolul complet AICI. Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Image Description

09:11

Titi Aur: "Școala de șoferi, sub nivelul anilor '80. Autoritățile nu fac nimic!

România se confruntă anual cu un număr alarmant de accidente rutiere, soldate cu peste 1.600 de persoane care își pierd viața. Potrivit fostului pilot Titi Aur, una dintre cauzele principale ale acestor tragedii este utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, dar și lipsa implicării autorităților în îmbunătățirea situației. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, Titi Aur a declarat că autoritățile din România nu manifestă interes față de acest aspect și nu iau în considerare importanța prevenirii accidentelor rutiere. "Nu există accidente de circulație pentru ei. Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există", a afirmat fostul pilot. El a subliniat că autoritățile nu fac decât câteva măsuri de coerciție și acțiuni sporadice, fără să întreprindă acțiuni concrete pentru îmbunătățirea sistemului de pregătire a șoferilor. Acest lucru are repercusiuni asupra siguranței rutiere, deoarece, potrivit lui Titi Aur, "școala de șoferi este mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic pentru a remedia această situație". Pe lângă aceasta, fostul pilot a adăugat că, în ciuda existenței unei legi care prevede cursuri de conducere defensivă, Ministerul Transporturilor refuză să ofere norme pentru aceasta. De asemenea, Protecția Muncii nu este luată în considerare în România cu scopul specific de a se asigura siguranța conducătorilor auto. Potrivit lui Titi Aur, lipsa unor campanii corecte și coerente în transmiterea mesajelor către șoferi constituie și ea un factor important în perpetuarea acestor situații. "Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii la volan fac greșeli pentru că nu știu, pentru că nu cred că li se poate întâmpla", a afirmat el. Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, a reamintit că situația va rămâne neschimbată până când autoritățile nu vor lua măsuri concrete și se va implica în îmbunătățirea siguranței rutiere. "Până când autoritățile nu vor face ceva, aici vom fi", a adăugat el. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3, după cum anunță sursa g4media.ro. Pe pagina sa de Facebook, Titi Aur a postat și o imagine în care își exprimă dezamăgirea în fața indiferenței autorităților față de siguranța rutieră. Dacă împărtășiți îngrijorarea lui Titi Aur și considerați că este importantă o abordare mai serioasă din partea autorităților în ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, vă invităm să vă alăturați comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook, prin aprecierea știrii.
Image Description

Reclame

-
-

Vremea

-
-
brasov WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din brasov
office@stiridinbrasov.ro
0723222111

Evenimente

-
-
Image Description
Evenimente

Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP, în weekend, pe Promenada Sisi. Programul complet și distracția revine la Râșnov.

Primăria Râșnov organizează în acest weekend două evenimente speciale, Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP. Acestea vor avea loc pe Promenada Sisi și vor aduce distracție și voie bună în orașul nostru. În perioada 24-26 mai, promenada va fi gazda a mai multor concerte, iar locuitorii din Râșnov și nu numai sunt așteptați să participe. Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP se desfășoară în același timp pentru a aduce un plus de distracție și a surprinde publicul cu spectacole variate. Aceste evenimente sunt organizate împreună, întrucât în luna iunie, când trebuia să aibă loc Festivalul ZUP, în Râșnov se desfășoară deja un alt festival important, Big Little Festival. Astfel, organizatorii s-au gândit să ofere și mai multe opțiuni de distracție pentru locuitori și turiști, prin organizarea simultană a celor două evenimente. Festivitățile vor începe vineri, 24 mai, de la ora 16:00, cu muzică de promenadă. În continuare, sâmbătă, 25 mai, programul va începe de la ora 11:00, tot cu muzică de promenadă. De la ora 16:00, vor avea loc spectacole de dans și muzică populară susținute de ansamblul Junii Țării Bârsei. Urmează un recital de muzică folk susținut de Hoinarii Craiului, Piticu, Grupul Vocelis și Claudiu Benga. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei TAXI, urmat de muzică de promenadă. Duminică, 26 mai, vom avea parte de un concurs de gătit în cadrul Festivalului ZUP-ului, începând cu ora 10:00. Totul va continua cu un program special pentru copii susținut de Oaki Club Brașov. De la 14:00, ne vor impresiona grupele de Cheerleaders, iar Clubul Elevilor Râșnov va oferi un spectacol de dansuri moderne. În continuare, vor avea loc și recitaluri de muzică populară susținute de George Muraru, Ansamblul Folcloric Mugurelul din Râșnov, corista Corboș Elise, ANGELA RUSU și Cătălin Lăcătuș. Seara se va încheia cu muzică de promenadă. Invităm locuitorii și vizitatorii să participe la aceste evenimente și să se bucure de atmosfera de sărbătoare pe care o aduc în orașul nostru. Dacă vreți să fiți la curent cu evenimentele din Râșnov, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, unde veți găsi și alte știri interesante și în care puteți intra în comunitatea noastră printr-un like. Veniți să ne distram împreună la Maialul Râșnovean și Festivalul ZUP!

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Titi Aur: "Școala de șoferi, sub nivelul anilor '80. Autoritățile nu fac nimic!

România se confruntă anual cu un număr alarmant de accidente rutiere, soldate cu peste 1.600 de persoane care își pierd viața. Potrivit fostului pilot Titi Aur, una dintre cauzele principale ale acestor tragedii este utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, dar și lipsa implicării autorităților în îmbunătățirea situației. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, Titi Aur a declarat că autoritățile din România nu manifestă interes față de acest aspect și nu iau în considerare importanța prevenirii accidentelor rutiere. "Nu există accidente de circulație pentru ei. Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există", a afirmat fostul pilot. El a subliniat că autoritățile nu fac decât câteva măsuri de coerciție și acțiuni sporadice, fără să întreprindă acțiuni concrete pentru îmbunătățirea sistemului de pregătire a șoferilor. Acest lucru are repercusiuni asupra siguranței rutiere, deoarece, potrivit lui Titi Aur, "școala de șoferi este mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic pentru a remedia această situație". Pe lângă aceasta, fostul pilot a adăugat că, în ciuda existenței unei legi care prevede cursuri de conducere defensivă, Ministerul Transporturilor refuză să ofere norme pentru aceasta. De asemenea, Protecția Muncii nu este luată în considerare în România cu scopul specific de a se asigura siguranța conducătorilor auto. Potrivit lui Titi Aur, lipsa unor campanii corecte și coerente în transmiterea mesajelor către șoferi constituie și ea un factor important în perpetuarea acestor situații. "Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii la volan fac greșeli pentru că nu știu, pentru că nu cred că li se poate întâmpla", a afirmat el. Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, a reamintit că situația va rămâne neschimbată până când autoritățile nu vor lua măsuri concrete și se va implica în îmbunătățirea siguranței rutiere. "Până când autoritățile nu vor face ceva, aici vom fi", a adăugat el. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3, după cum anunță sursa g4media.ro. Pe pagina sa de Facebook, Titi Aur a postat și o imagine în care își exprimă dezamăgirea în fața indiferenței autorităților față de siguranța rutieră. Dacă împărtășiți îngrijorarea lui Titi Aur și considerați că este importantă o abordare mai serioasă din partea autorităților în ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere, vă invităm să vă alăturați comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook, prin aprecierea știrii.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Elicopterul prezidențial s-a prăbușit în munți, președintele Iranului și alți înalți oficiali au decedat.

Un elicopter în care se afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi, s-a prăbușit în munții din cauza ceții. Televiziunea de stat iraniană a anunțat că incidentul s-a produs duminică și s-a vorbit despre o "aterizare forțată". Elicopterul făcea parte dintr-un convoi format din trei astfel de aeronave și se afla în apropierea graniței cu Azerbaijanul, lângă orașul Tabriz, când a fost surprins de o ceață densă. Echipajul a fost nevoit să aterizeze de urgență și cel puțin 73 de echipe de salvare au pornit în căutarea elicopterului în zona prăbușirii, în apropiere de satul Tavil, în provincia muntoasă Azerbaidjanul de Est. Pir-Hossein Kolivand, șeful Semilunii Roșii iraniene, a declarat că condițiile meteo dificile și terenul abrupt au făcut ca misiunea de salvare să fie una extrem de dificilă. Numărul victimelor nu a fost încă confirmat oficial, dar televiziunea de stat iraniană a anunțat că nu există "niciun semn" de viață provenind din elicopter. Potrivit agențiilor de presă, aeronava a ars complet în urma prăbușirii și medicii nu au găsit niciun supraviețuitor în zonă. Presa iraniană a confirmat că printre victime se numără președintele Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian. Televiziunea de stat iraniană a anunțat că aceștia și alte câteva persoane au murit în urma prăbușirii elicopterului în provincia Azerbaidjanul de Est. Agenția Mehr a relatat că președintele Iranului a fost ucis în incident, alături de ministrul de externe și alte persoane din echipajul aeronavei, inclusiv guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati. Acesta a fost declarat "martirizat" de agenția semi-oficială. Potrivit surselor de presă, inclusiv BBC, președintele Ebrahim Raisi se afla într-o misiune oficială în provincia muntoasă, iar elicopterul care îl transporta făcea parte dintr-un convoy ce se îndrepta către granița cu Azerbaidjanul. Autoritățile iraniene investighează acum incidentul și încearcă să determine cauza prăbușirii elicopterului. Mai multe echipe de salvare și voluntari au fost mobilizați să participe la operațiunea de căutare și recuperare. Cei care au doriți să afle mai multe informații despre această tragedie sunt încurajați să devină membri în comunitatea noastră de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Se anunță vreme caldă și instabilă în România: Averse și descărcări electrice în mai multe regiuni, temperaturi de până la 27 de grade. Vei avea nevoie de umbrelă?

Vremea va fi caldă și instabilă astăzi în majoritatea regiunilor din România. Vor fi înnorări accentuate temporar, ploi, descărcări electrice și intensificări de vânt scurte în zonele de deal, munte și local în restul regiunilor. Există riscul pentru grindină și cantități mai mari de apă în anumite zone. Vântul va avea intensitate slabă și moderată, cu unele creșteri locale în sudul Banatului și pe crestele munților. Temperaturile maxime vor varia între 20 și 27 de grade Celsius, cu o ușoară încălzire în București. Cerul va fi variabil, cu înnorări posibile după-amiază și spre seară, dar șansele de ploi scurte vor fi minime. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă estimată este de 25 de grade. În zona montană, cerul va fi mai acoperit temporar și vor apărea ploi și descărcări electrice pe alocuri, cu riscul de cantități semnificative de apă. Există șanse pentru grindină și vijelii izolate. Vântul va sufla slab și moderat, dar intens cu aversați de scurtă durată pe creste. Valorile termice vor crește ușor față de ziua precedentă. Dacă dorești să fii la curent cu ultimele informații despre vreme, alătură-te comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook și arată-ne susținerea ta printr-un Like!

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Traian Băsescu va încasa pensie de la Uniunea Europeană!

Traian Băsescu va primi o pensie lunară de aproximativ 1.750 de euro de la Uniunea Europeană, în urma pierderii indemnizației de fost președinte. În vârstă de 71 de ani, fostul politician va trebui să-și administreze cu atenție cheltuielile pentru a-și putea întreține traiul la pensie. Cu toate acestea, un alt român va primi cea mai mare sumă din partea UE la pensie. Marian Jean Marinescu, deputat PNL în vârstă de 71 de ani, va primi o pensie lunară de 5.800 de euro de la Uniunea Europeană, datorită contribuției sale în Parlamentul European. Cu un mandat început în 2007, când România s-a alăturat UE, Marinescu a lucrat în Parlament timp de 19 luni și a avut trei mandate complete de câte 5 ani. Este considerat unul dintre cei mai influenți eurodeputați ai României. Următoarea pe lista celor mai bine plătiți pensionari din partea UE este Rovana Plumb, în vârstă de 50 de ani. Cu un singur mandat complet în Parlamentul European, întrerupt de alte funcții ocupate în țară, Plumb va primi o pensie lunară de 3.300 de euro de la UE, echivalentul a aproximativ 16.400 de lei. Aceste pensii europene importante ridică întrebări în privința nivelului de trai în România, unde mulți pensionari trăiesc cu dificultate cu sume mult mai mici. Cu toate acestea, legislația UE permite acordarea unei pensii lunare de până la 5.800 de euro, în funcție de activitatea și contribuția unui politician în Parlamentul European. Traian Băsescu se pregătește de ieșirea de pe scena politică, după pierderea indemnizației de fost președinte. Cu o pensie lunară de aproximativ 1.750 de euro, acesta va trebui să se descurce cu această sumă, în timp ce alți politicieni români vor primi sume mult mai mari de la UE, în baza activității lor în Parlamentul European. Aceste sume ridicate ar putea genera discuții în rândul celor care susțin că pensiile din Romania nu sunt suficiente pentru a asigura un trai decent.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

O nouă decizie: Marijuana devine legală în SUA și este inclusă în aceeași categorie cu paracetamolul

În SUA, marijuana va fi în aceeași categorie de risc cu steroizii și paracetamolul, dar asta nu înseamnă legalizarea consumului. Decizia a fost luată de Departamentul de Justiție, în scopul reducerii numărului de arestări legate de această substanță. Această măsură marchează o schimbare semnificativă în politica drogurilor din SUA, unde marijuana era inclusă în categoria celor mai periculoase substanțe, alături de heroină și ecstasy. Expertii consideră că această decizie este istorică, deoarece marijuana va fi acum tratată cu mai multă ușurință decât înainte. Substanțele din noua categorie, a treia, au un nivel scăzut sau moderat de dependență. Cu toate acestea, legalizarea consumului de marijuana rămâne un subiect controversat și există încă mult de lucru până la o eventuală schimbare în politica drogurilor. Citește și: Acest articol face parte din comunitatea noastră de cititori de pe pagina de Facebook, unde poți găsi mai multe știri de interes. Dacă apreciezi știrea, te încurajăm să ne urmărești în comunitate și să dai Like pentru a primi cele mai recente actualizări.

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Surpriză impresionantă pentru fiul lui Adrian Mutu de la Cristiano Ronaldo în Arabia Saudită

Adrian Mutu, alături de fiul său, Tiago, a avut parte de o surpriză de neuitat în Arabia Saudită. Cei doi au avut ocazia să îl întâlnească pe celebrul fotbalist Cristiano Ronaldo, la clubul Al Nassr. Vizita lor a coincis cu un important meci împotriva lui Al Hilal, adăugând un plus de entuziasm la această experiență. Adrian Mutu i-a făcut o promisiune fiului său, iar astăzi și-a ținut cuvântul. El i-a promis lui Tiago că, dacă va fi un băiat bun, îl va duce să îl vadă pe superstarul mondial, Cristiano Ronaldo. La aniversarea lui de 7 ani, Tiago a avut parte de o surpriză pe care nu o va uita niciodată. Fotografiile postate de Adrian Mutu pe rețelele de socializare au stârnit entuziasm printre fanii fotbalului. Acestea îl arată pe Tiago alături de tatăl său și de Cristiano Ronaldo, surprinzând momentul în care au obținut și un autograf de la renumitul fotbalist. Vizita în Arabia Saudită a fost plină de momente speciale și emoții puternice pentru familia Mutu. După întâlnirea cu Cristiano Ronaldo, ei au avut ocazia să vadă și un important derby împreună. Pentru tânărul Tiago, întâlnirea cu una dintre cele mai mari legende ale fotbalului mondial a fost o experiență de neuitat. Ocazia de a petrece timp alături de tatăl său într-un context atât de special a făcut ca ziua să fie și mai memorabilă. Adrian Mutu a împărtășit cu prietenii săi de pe Instagram detalii despre această experiență extraordinară. "Vizitând Arabia Saudită, astăzi am fost la @alnassr. Când fiul meu @tiagomutu a împlinit 7 ani, i-am promis că, dacă este băiat bun, îl voi duce să vadă legenda superstarului mondial, Cristiano Ronaldo. Astăzi, visul s-a împlinit. Mulțumesc, prietene, pentru amabilitatea ta. Tot în seara asta vom vedea meciul împreună, derby-ul împotriva lui @alhilal", a scris Mutu. Această întâlnire cu Cristiano Ronaldo va rămâne cu siguranță o amintire de neuitat pentru familia Mutu. Dacă și tu apreciezi această știre, poți deveni parte a comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook, printr-un simplu Like!

Citeste mai mult

Image Description
Evenimente

Tânără de 21 de ani din Brașov ucisă în mod brutal la Sibiu, potrivit IPJ Sibiu

Potrivit sursei Ora de Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a fost abilitat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice publicului faptul că, în data de 18 mai 2024, la ora 15:30, a fost sesizat prin apel la numărul de urgență 112 că o femeie ar fi decedată și ar prezenta leziuni la nivelul gâtului într-un imobil din municipiul Sibiu. Conform primelor informații, polițiștii au fost alertați de către cineva din zonă despre un posibil caz de crimă. La fața locului s-au deplasat de urgență echipe de poliție și medici legiști, care au confirmat moartea femeii și au constatat leziunile la nivelul gâtului. După primele cercetări, anchetatorii au stabilit că victima era o femeie de aproximativ 30 de ani și locuia singură în imobilul în care a fost găsită decedată. Vecinii au declarat că nu au auzit sau văzut nimic neobișnuit în zona respectivă. Deocamdată, nu se cunosc motivele sau persoanele implicate în acest caz tragic, dar polițiștii și procurorii Parchetului au demarat o anchetă amănunțită în acest sens. Se efectuează cercetări la fața locului și se audiază martori pentru a se stabili împrejurările exacte în care a avut loc decesul femeii. Persoanele care pot oferi informații despre acest caz sunt rugate să contacteze autoritățile la numărul de telefon afișat de Poliția Județeană Sibiu. Comunitatea din Sibiu este profund afectată de această veste tragică și autoritățile îndeamnă pe toți cei care le cunosc pe victime și să ofere sprijin și să colaboreze cu anchetatorii pentru a se face dreptate. Dacă știrea v-a impresionat, vă invităm să intrați în comunitatea de cititori de pe pagina de Facebook a Ora de Sibiu și să dați Like pentru a fi la curent cu cele mai importante știri din oraș.

Citeste mai mult

nationale

-
-
Image Description

Miron Cozma: „Care Mineriadă? Nu a existat Mineriadă”

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. El le-a declarat jurnaliștilor că „nu a existat mineriadă” și că el nu a fost în București pe 13 iunie 1990, când s-au declanșat violențele împotriva manifestanților din Piața Universității. „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti, potrivit Agerpres. În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă. Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma. Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane. În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Citeste mai mult

Image Description

Coliziune între două nave în Marea Neagră: 8 marinari salvați de echipaj și transportați în Bulgaria

Dreptul la un singur incar O navă a naufragiat în Marea Neagră după o coliziune cu o altă navă și a fost găsită în portul Varna din Bulgaria. Ancheta procurorilor constănțeni a dezvăluit că ambarcațiunea care a supraviețuit este, de fapt, cea care a provocat accidentul. Din cei 11 marinari aflați la bordul navei scufundate, opt au fost salvați de echipajul celuilalt vapor și duși în siguranța. Din păcate, trei marinari sunt încă dispăruți. Potrivit procurorului general Mihaela Elena Mergeane, nava scufundată nu a acordat prioritate celorlalte și s-au lovit. În urma accidentului, echipajul navei salvatoare a continuat drumul către Bulgaria, dar a fost nevoit să declare incidentul la primul port de escală. Acesta a fost Varna, unde ambarcațiunea a fost observată cu semne vizibile de avarii în partea din față. Autoritățile au reluat operațiunile de căutare a celor trei marinari dispăruți, însă până în prezent nu au fost găsiți. După finalizarea anchetei, cei opt marinari supraviețuitori vor fi repatriați în țările lor de origine. Incidentul a avut loc în afara mării teritoriale a României, astfel că echipajul navei salvatoare a declarat evenimentul în primul port de escală, conform obligațiilor legale. Potrivit directorului ANR Cosmin Dumitrache, acest port a fost Varna. Astfel, după ce operațiunile de căutare vor lua sfârșit, autoritățile române vor continua ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele accidentului și pentru a lua măsurile legale necesare. Până atunci, navele care trec prin Marea Neagră sunt îndemnate să fie mai vigilenți și să acorde prioritate celorlalte ambarcațiuni pentru a evita astfel de incidente tragice.

Citeste mai mult

Image Description

Cum să te asiguri că vei naște în siguranță? Aspectele care fac diferența

Aducerea pe lume a unui copil este un moment mult așteptat, unic pentru fiecare mămică. Emoțiile și grijile care le încearcă pe viitoarele mame sunt cât se poate de firești, iar modul și condițiile în care va decurge nașterea sunt doar câteva dintre preocupările care le frământă. Pentru o naștere în siguranță și în cele mai bune condiții de confort, de care fiecare mămică să-și aducă aminte cu drag chiar și peste ani, alegerea maternității potrivite este foarte importantă. De cele mai multe ori, sarcina și nașterea decurg fără probleme. Însă există și situații în care gravida prezintă unele riscuri, care pot declanșa o naștere prematură sau pot duce la anumite complicații. Astfel, pentru sarcinile cu risc, este necesară monitorizarea sarcinii mult mai atentă, prin consultații mai frecvente, uneori și prin investigații suplimentare, avansate, în funcție de recomandarea medicului obstetrician. În cazul apariției unor complicații în timpul sarcinii, viitoarea mămică trebuie să se asigure că va naște într-o maternitate care dispune de toate dotările necesare și de o echipă medicală experimentată, pentru a gestiona cu succes situațiile neprevăzute. Maternitatea SANADOR este parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară – Spitalul Clinic SANADOR. În acest fel, viitoarea mămică beneficiază de o abordare multidisciplinară și de tratamentul potrivit, iar nou-născutul primește cele mai bune îngrijiri de specialitate imediat ce vine pe lume. La SANADOR, gravidele beneficiază de monitorizare completă a sarcinii, prin consultații de specialitate asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, prin analize de laborator, screening prenatal, ecografii de sarcină, morfologii fetale și chiar prin testare genetică, atunci există indicație în acest sens. Pentru o naștere în deplină siguranță și confort, viitoarele mame care aleg Maternitatea SANADOR au acces la un bloc de nașteri modern, cu trei săli aseptice, și pot să opteze pentru cazare în rezerve single sau duble cu rooming-in pentru nou-născuți. Bebelușii primesc cele mai bune îngrijiri în Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR. Prematurii sau nou-născuții cu probleme de sănătate sunt atent monitorizați în Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente performante, menite să susțină funcțiile vitale ale copilului și să asigure adaptarea mult mai ușoară la viața extrauterină. Secția de Terapie Intensivă este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă, o garanție a serviciilor medicale avansate pe care le asigură pacienților.

Citeste mai mult

Image Description

Creşterea nivelului mării amenință mai mult de o treime din zonele umede de pe țărmul Mării Mediterane (studiu)

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării din cauza schimbărilor climatice, arată datele unui studiu ştiinţific, care avertizează că această evoluție ar putea distruge un habitat preţios pentru păsările din zonele costiere. Zonele umede din regiunile de coastă se numără printre regiunile cele mai ameninţate de schimbările climatice: din cauza creşterii nivelului apei, mai mult de o jumătate dintre ele, la nivel mondial, ar putea să dispară sub apă până în 2100, au arătat deja o serie de studii precedente. Noul studiu, publicat în revista Conservation Biology, a realizat o modelare computerizată a viitoarelor riscuri de submersiune în funcţie de diverse scenarii alcătuite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru 938 de situri costiere din bazinul mediteraneean, scrie Agerpres. Cercetarea a dezvăluit că 34,4% dintre aceste situri, adică 320 de zone umede costiere, sunt ameninţate cu dispariţia până în 2100 de creşterea nivelului mării, chiar şi în cele mai optimiste scenarii climatice (cu o încălzire a climei globale de +1,8 grade Celsius). În scenariile pesimiste (încălzire de +4,4 grade Celsius), numărul acestor situri ameninţate ar putea urca la 495, reprezentând mai mult de jumătate din totalul zonelor umede costiere. Parcul natural regional Camargue, cea mai mare zonă umedă din Franţa, „s-ar putea confrunta, de exemplu, cu submersiunea unei suprafeţe de teren echivalentă cu de patru ori suprafaţa Parisului”, a precizat într-un comunicat Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, care a participat la realizarea noului studiu alături de Institutul de cercetare pentru conservarea zonelor umede mediteraneene din Tour du Valat. Aceste zone ameninţate includ între 54,1% şi 60,7% din siturile de importanţă internaţională pentru păsările acvatice, cum ar fi flamingo, avocetă şi raţă-pestriţă, în special în timpul perioadelor de iernare şi de cuibărit. Deoarece aceste păsări nu dispun de un habitat alternativ, noile ameninţări ar putea „afecta negativ” numărul lor şi ecosistemele asociate acestora. „Aceste cifre sunt fără îndoială subestimate”, notează autorii studiului, subliniind că numeroase zone costiere, mai ales din Spania, nu au fost incluse şi că alte ameninţări (eroziune costieră, salinizare, supraturism) nu au fost luate în calcul. Din toate aceste motive, ei recomandă „punerea urgentă în aplicare a unor măsuri de adaptare” în aceste situri, cum ar fi construcţia unor diguri, şi, mai ales, a unor măsuri care să fie mai eficiente pe termen lung, precum implementarea unor soluţii bazate pe natură (fixarea dunelor cu ajutorul vegetaţiei) şi extinderea zonelor protejate pentru a combate în special urbanizarea necontrolată.

Citeste mai mult

Sport

-
-
Image Description
Sport

Corona Brașov, salvată de la retrogradare în ultima etapă a Ligii Florilor de handbal feminin!

Echipa de handbal feminin Corona Brașov a terminat cu mari emoții campionatul național în Liga Florilor. Antrenate de Iulian Stamate și Mihaela Seifer, fetele au învins pe SCM Râmnicu Vâlcea în ultima etapă, în Sala Sporturilor, cu scorul de 38-34. Cu această victorie, echipa Brașovului s-a clasat pe locul 8 în Liga Florilor, acumulând 32 de puncte. Succesul a fost obținut cu mari emoții, deoarece oaspetele aveau un avans de 8 goluri la finalul primei reprize, cu scorul de 23-15. Echipa Brașovului a intrat mai bine în joc la revenirea de la pauză, reușind să marcheze și să evolueze fără greșeli în prima jumătate a celei de-a doua reprize. Astfel, gazdele au egalat la 28 în minutul 45. Avansul de 4 goluri, care a fost menținut până la final, a fost obținut pentru prima dată în minutul 56, cu scorul de 35-31. Portarul Coronei, Anica Gudelj, a fost o figură cheie în această victorie, având 13 intervenții spectaculoase. Alte jucătoare care s-au remarcat în echipa Brașovului au fost Lasm, care a marcat 7 goluri, Pletikosic și Azenaide - câte 6 goluri, Boiciuc - 5 goluri, și Fonseca și Klikovac, cu câte 4 reușite. Rezultatul meciului a fost împărtășit și pe pagina de Facebook a echipei Corona Brașov, alături de o fotografie a jucătoarelor sărbătorind victoria. Echipa le mulțumește fanilor și îi invită să se alăture comunității lor, prin aprecierea postării și urmărirea paginii lor de Facebook.

Articol postat în data 18 May 2024
Image Description
Sport

România dorește să găzduiască Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață în 2025

În anul centenarului, România s-a înscris în cursa pentru găzduirea unor importante competiții internaționale de hochei pe gheață. Astăzi, Federația Română de Hochei pe Gheață a depus candidatura pentru organizarea Campionatului Mondial masculin Divizia I/A. Dacă va fi aleasă, România va găzdui această competiție în perioada 27 aprilie - 3 mai 2025 în Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe. Dar nu doar seniorii vor avea șansa de a juca acasă la o competiție internațională. România a depus și candidatura pentru găzduirea Campionatului Mondial feminin și a Campionatului U18, pentru a le oferi șansa și tinerilor jucători să evolueze în fața suporterilor lor. La Campionatul Mondial masculin Divizia I/A, România va fi în grupă cu Japonia, Ucraina, Italia și două echipe care retrogradează din Divizia I. Pe teren propriu, echipa noastră va încerca să obțină rezultate impresionante și să își aducă meritatul trofeu acasă. În ceea ce privește Campionatul Mondial feminin, România va avea ca adversare țări precum Croația, Lituania, Serbia, Africa de Sud și Thailanda, în timp ce la Campionatul U18 va trebui să înfrunte echipe puternice precum China, Croația, Marea Britanie, Italia și Olanda. În ultimii ani, hocheiul pe gheață a câștigat tot mai mulți iubitori în România și șansele de a găzdui aceste competiții majore sunt mai mari ca niciodată. Așteptăm cu mare entuziasm decizia finală și sperăm ca hocheiul românesc să aibă parte de o nouă reușită și să demonstreze că este o putere în creștere la nivel mondial.

Articol postat în data 18 May 2024

Sanatate

-
-
Image Description
Sanatate

Gripa banală poate declanșa pandemie! Cercetătorii avertizează și despre Boala X. Cum ne putem proteja?

Gripa, amenințarea pandemică majoră la nivel global Potrivit oamenilor de știință, gripa este în prezent cea mai mare amenințare pandemică la nivel mondial. Deși tulpinile gripei din prezent nu sunt foarte periculoase, există riscul ca situația să se agraveze în viitor. Mai mult decât atât, cercetătorii au identificat o a doua posibilă cauză a unei pandemii, denumită Boala X. Boala X - un mister înfricoșător Specialiștii avertizează că Boala X este un agent patogen încă neidentificat, care ar putea provoca o pandemie similară cu cea a coronavirusului. Deși nu se cunoaște încă cu exactitate despre ce agent este vorba, există temeri că acesta s-ar putea manifesta brusc și ar putea afecta întreaga planetă. Cum ne putem proteja împotriva acestor amenințări? În ciuda gravității situației, există măsuri pe care le putem lua pentru a ne proteja. Printre acestea se numără vaccinarea anuală împotriva gripei și respectarea regulilor de igienă personală, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor. Este, de asemenea, important să fim atenți la sănătatea noastră și să informăm imediat autoritățile despre orice simptome alarmante. Comunitatea se solidarizează pentru a face față pandemiilor Dacă dorești să fii la curent cu cele mai recente informații și știri legate de amenințările pandemice, poți deveni parte a comunității noastre de cititori de pe platforma Facebook. Prin simpla acțiune de a da like paginii noastre, vei putea sprijini eforturile de combatere a pandemiilor și vei fi la curent cu cele mai importante măsuri de prevenire. Alătură-te nouă și luptă împotriva pandemiilor!

Articol postat în data 21 Apr 2024
Image Description
Sanatate

Responsabilitatea părinților de a-și proteja copiii prin vaccinări, subliniată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila

Responsabilitatea părinților de a proteja copiii prin vaccinare, o prioritate pentru Ministrul Sănătății Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat importanța vaccinării în prevenirea bolilor și a declarat că părinții au responsabilitatea de a-și proteja copiii prin administrarea vaccinurilor. Acestea sunt cele mai eficiente programe de prevenție, în contextul în care în județul Arad s-au înregistrat 200 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână. În cadrul unei conferințe pe teme medicale, ministrul a evidențiat faptul că programele de vaccinare au dus la o scădere semnificativă a morbidității și mortalității, în special în rândul copiilor. Totodată, el a evidențiat importanța unui stil de viață sănătos, care să permită o viață activă din punct de vedere profesional și social. Consilierul prezidențial Diana-Loreta Păun a subliniat, de asemenea, că menținerea unei stări de sănătate bune pe termen lung este dependentă de un stil de viață sănătos și de evitarea comportamentelor cu risc ridicat. Ea a atras atenția asupra subfinanțării, deficitului de infrastructură și de resurse umane în spitalele din România, dar a remarcat și progresele tehnologice înregistrate în sistemul de sănătate. Reprezentanții autorităților îndeamnă populația să ia în considerare importanța vaccinării și să ia măsuri pentru a asigura sănătatea copiilor. În același timp, aceștia sunt incitați să se alăture comunității de cititori de pe pagina de Facebook a ministerului, prin aprecierea și urmărirea informațiilor oferite.

Articol postat în data 15 Apr 2024
Image Description
Sanatate

Presupuse decese la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, în mijlocul unui scandal legat de administrarea unei substanțe vitale. Ministrul Sănătății investighează cazul în urma dezvăluirilor făcute de o publicație online.

Știre: Situație Șocantă la un Spital din București - Aproape 20 de Pacienți Au Murit în Doar Două Zile În ultimele zile, un spital din Capitală se confruntă cu o situație alarmantă, după cum a dezvăluit o publicație online. Aproximativ 20 de pacienți aflați la Terapie Intensivă au decedat, cauza fiind atribuită prescrierii greșite a unui medicament vital pentru menținerea vieții lor. Ministrul Sănătății a confirmat că a fost informat despre aceste zvonuri și a declarat că a trimis Corpul de Control pentru a face verificări. După cum se susține, medicii ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă, un medicament esențial care menține constantă tensiunea arterială și asigură fluxul sanguin către organele vitale. "Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram", a declarat personalul medical din spital, citat de publicația cetateanul.net. Situația a fost adusă la cunoștința autorităților după ce asistentele din spital au refuzat să execute ordinele medicilor, considerându-le periculoase pentru pacienți. Din cauza neglijenței și prescrierii greșite a tratamentului de către medici, starea pacienților s-a deteriorat rapid, iar câțiva au decedat la scurt timp după scăderea dozei de noradrenalină. Reprezentanții spitalului au refuzat să ofere declarații, preferând să aștepte rezultatele verificărilor Corpului de Control. În același timp, familia celor care și-au pierdut rudele datorită acestei situații șocante cer să fie făcute dreptate și să fie trase la răspundere cei vinovați. Știrea a stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare, unde utilizatorii transmit gândurile și condoleanțele lor către familiile celor decedați. În același timp, mulți își exprimă indignarea și solicită măsuri urgente pentru a preveni situații similare în viitor. Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele noutăți și dezvoltări ale acestei știri, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și să vă alăturați comunității noastre de cititori.

Articol postat în data 11 Apr 2024
Image Description
Sanatate

Spitalul de Pneumo şi Spitalul de Urgenţă pentru Copii, modernizate prin investiții ale Consiliului Județean Brașov

Articol postat în data 10 Apr 2024
Image Description
Sanatate

Alexandru Rafila: 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 distruse sau în curs de distrugere

7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost taiate sau urmeaza sa fie eliminate din stocurile Romaniei, dupa cum a declarat conform lui Alexandru Rafila. Ministrul Sanatatii a anuntat luni seara ca 7 milioane de doze au fost deja distruse sau vor fi distruse foarte curand, in timp ce 3 milioane de doze mai sunt pastrate in depozite. Referitor la procesul intentat de Pfizer impotriva Romaniei pentru refuzul de a mai cumpara vaccinuri, Rafila a exprimat speranta ca se va gasi o rezolvare pentru aceasta situatie, potrivit News.ro. In timpul unei interviuri acordate Euronews, Alexandru Rafila a fost intrebat despre vaccinurile cumparate de Romania in timpul pandemiei. Ministrul Sanatatii a mentionat ca initial au fost contractate 94 de milioane de doze, dar cantitatea a fost redusa la 80 de milioane. In ceea ce priveste procesul cu Pfizer, Rafila a explicat ca a avut loc doar o prima audiere, care a stabilit un nou termen. "Speram sa gasim o rezolvare, poate in urma unei negocieri (...) Am aruncat suficiente doze de vaccin. Unii producatori au fost foarte corecti si intelegatori si nu au mai facut cereri de achizitionare. De exemplu, Moderna a incheiat contractul si nu a mai depus cereri de achizitionare", a mai spus Rafila. Dupa difuzarea stiri, autoritatile au explicat ca acest proces a fost initiat de Pfizer in urma unor probleme legate de plata si de incalcarea contractului. In plus, aceste actiuni legale nu afecteaza planul de vaccinare, dupa cum a asigurat ministrul Sanatatii. Daca sunteti de acord cu aceasta stire, va invitam sa deveniti parte din comunitatea noastra de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un simplu apasare a butonului de Like!

Articol postat în data 02 Apr 2024
Image Description
Sanatate

Germanul record de vaccinare - Cercetătorii sunt uimiți de cazul său excepțional și efectele asupra sistemului imunitar al corpului uman

Un german de 62 de ani a devenit subiectul unui studiu publicat în „The Lancet Infectious Diseases”, realizat de cercetătorii de la Universităţile Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg şi Erlangen. Potrivit specialistului în istoria vaccinurilor Caitjan Gainty, acest caz este unul excepţional, deoarece pacientul a primit 217 doze de vaccinuri Arn-messenger împotriva Covid-19. Cercetătorii au analizat efectele acestei hipervaccinări asupra sistemului imunitar al bărbatului, folosind probe de sânge şi salivă. Rezultatele au fost impresionante, descoperind un număr mare de celule T în corpul său. Acestea nu doar că distrug celulele contaminate de virus, dar par să reziste şi la oboseală în răspunsul imunitar. Studiul a atras atenţia comunităţii ştiinţifice şi a provocat interesul în rândul populaţiei referitor la importanţa vaccinării. Pentru a încuraja şi mai mult acest lucru, autorităţile sanitare îi invită pe cetăţenii interesaţi să se alăture comunităţii de cititori de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii, prin aplasarea unui Like.

Articol postat în data 31 Mar 2024

Social

-
-
Image Description
Social

Înregistrările pentru anul școlar 2024-2025 la grădinițe și creșe au început, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației

Știre Începe etapa de reînscrieri la grădiniţe și creșe, după anunțul Ministerului Educației. Astăzi, 20 mai, a început etapa de reînscriere la grădinițe și creșe, confirmarea copiilor care au frecventat unitatea învățământ în acest an școlar și care doresc să rămână în aceeași instituție și în anul școlar viitor, 2024-2025. Părinții trebuie să completeze o cerere de reînscriere, iar această etapă va dura între 20 și 24 mai. După finalizarea reînscrierilor, pe data de 24 mai, unitățile de învățământ vor publica lista locurilor disponibile pentru etapa de înscrieri, care începe pe 27 mai. A doua etapă de înscriere va avea loc între 17 iunie și 5 iulie, iar pe 5 iulie, vor fi anunțate listele copiilor înscrisi și locurile rămase libere. Între 19 și 29 august va avea loc etapa de ajustări, unde se vor putea înscrie copiii care nu au participat la primele două etape sau care nu au fost admisi. Lista finală cu copiii înscrisi și numărul locurilor libere va fi afișată pe 30 august. Ministerul Educației precizează că sistemul național de învățământ cuprinde și educația timpurie, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani, care include nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani). Copiii sunt organizați în grupe de vârstă omogene, cu posibilitatea de a forma și grupe eterogene. Amintim că Ministerul Educației a publicat calendarul complet pentru înscrierea la creșe sau grădinițe pentru anul școlar 2024-2025. Dacă doriți să rămâneți la curent cu toate știrile, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.

Articol postat cu 2 ore în urmă
Image Description
Social

„Litoralul pentru toți” debutează la 31 mai! Cazare la mare la prețuri accesibile în stațiunile de la Marea Neagră

Programul "Litoralul pentru toți" va începe pe 31 mai cu prețuri accesibile de cazare în stațiunile de la Marea Neagră, începând de la 35 de lei pe noapte. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat lansarea noii ediții a programului social care se va desfășura în perioada 31 mai - 20 iunie. Potrivit FPTR, prețurile de cazare sunt reduse cu până la 70% față de cele din sezonul de vârf. Hoteluri de 2, 3 și 4 stele din toate stațiunile de pe litoralul românesc s-au înscris în programul "Litoralul pentru toți", conform informațiilor Mediafax. Până în prezent, peste 65 de unități de cazare din toate stațiunile de pe litoral s-au alăturat programului, oferind aproximativ 8.000 de locuri de cazare pe noapte. Se așteaptă ca până la startul programului, numărul hotelurilor înscrise să ajungă la peste 100, oferind aproximativ 10.000 de locuri de cazare pe noapte. Conform tarifelor disponibile pe site-urile hotelurilor și operatorilor de turism, românii pot avea un sejur la mare, pe litoralul românesc, începând cu 35 de lei pe noapte de persoană, cazare fără mic dejun, într-un hotel de 2 stele din stațiunea Eforie Nord. Prețurile în stațiunea Mamaia încep de la 100 de lei pe noapte de persoană în camera dublă, la un hotel de 3 stele, iar în celelalte stațiuni din sudul litoralului, tarifele încep de la 57 de lei pe noapte de persoană în camera dublă, la un hotel de 3 stele. Pentru cei care preferă pachete all-inclusive, acestea sunt disponibile la prețuri începând de la 200 de lei pe noapte de persoană în camera dublă, la o unitate de 3 stele din stațiunea Jupiter. Programul "Litoralul pentru toți" se află la a 44-a ediție și este singurul program social din România susținut integral de mediul de afaceri, prin patronatele hoteliere autohtone. Dacă ești interesat de această știre, poți intra în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook printr-un simplu Like.

Articol postat cu 3 ore în urmă
Image Description
Social

Să vizităm SPS Codlea! Îți deschidem ușile în 22 și 23 mai 2024 pentru a descoperi o școală modernă și echipată cu facilități pentru învățarea meseriilor din diverse domenii. Cunoaște oferta școlară pentru anul 2024-2025: califică-te în specializările de la Codlea, Str. Carpați Nr. 23!

Învățământul profesional din localitatea Codlea se dezvoltă continuu, iar școala Profesională Specială vă invită să faceți parte din acest progres. În zilele de 22 și 23 mai 2024, instituția își deschide porțile pentru a vă arăta cât de modernizată și bine echipată este. În plus, veți avea ocazia să vedeți săli de clasă moderne și ateliere de practică dotate special pentru învățarea meseriilor. Anul școlar 2024-2025 va aduce o multitudine de oportunități pentru tinerii dornici să își dezvolte abilitățile și să se califice în diverse domenii. Printre ofertele educaționale se numără și posibilitatea de a obține o calificare în domenii precum cel al coafurii, al electricității sau al mecanicii. Cu alte cuvinte, școala vă pregătește pentru o carieră de succes în domeniul care vi se potrivește cel mai bine! Cu ajutorul unui colectiv tânăr și dinamic, școala Profesională Specială din Codlea își propune să ofere tinerilor oportunități reale de a-și dezvolta abilitățile și de a se pregăti pentru piața muncii. Locația este situată pe strada Carpați nr. 23, iar odată ce veți intra în clădire veți fi întâmpinați de o atmosferă prietenoasă și de cadre didactice dedicate și pregătite să vă ghideze pe drumul către succesul profesional. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui viitor strălucit în domeniul meseriilor, vă invităm cu drag să ne vizitați în zilele de 22 și 23 mai 2024 pentru a afla mai multe informații despre oferta educațională pentru noul an școlar. Vă așteptăm cu brațele deschise în școala Profesională Specială din Codlea!

Articol postat cu 20 ore în urmă
Image Description
Social

Pensia unui român de 1.260 lei după 35 de ani de muncă

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii se pot bucura de un sistem de pensii publice reglementat printr-o nouă lege, Legea 360/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023. Printre principalele schimbări, această nouă lege prevede o creștere cu 13,8% a pensiilor începând de la începutul anului viitor. Astfel, punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei, oferind astfel un sprijin semnificativ pentru cei care se află la vârsta de pensionare. O altă modificare importantă este uniformizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, care va fi de 65 de ani. De asemenea, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie a fost redus la 15 ani. În ceea ce privește calculul pensiei, noua lege a introdus o formulă actualizată care se bazează pe un punct de referință (VPR) de 81 lei. Astfel, punctajul final se obține prin însumarea punctelor de contributivitate (un punct pentru fiecare an cotizat la sistemul de pensii) și a punctelor stabilității (punctele aferente anilor de muncă peste vechimea de 25 și 30 de ani). De asemenea, se adaugă și punctele perioadelor asimilate și necontributive, precum anii de armată, șomaj sau facultate. Noua lege prevede și beneficii suplimentare pentru anumite categorii de români, care vor primi puncte în plus la calculul pensiei. Acestea includ persoanele cu studii superioare (licență sau masterat), cei care au efectuat serviciul militar, cei care au primit sporuri sau au lucrat ore suplimentare, precum și mamele care au îngrijit copiii până la vârsta de 16 ani. Pentru a oferi un exemplu concret, pentru un român cu un salariu minim de 3.000 lei, pensia după 35 de ani de muncă va fi de aproximativ 1.260 lei. Pentru un salariu de 5.000 lei, calculele se modifică și se poate ajunge la o pensie de 2.594 lei, după 35 de ani de cotizare. Această nouă lege permite și recalcularea pensiilor, în cazul în care persoana continuă să lucreze după vârsta de pensionare sau dacă realizează stagii de cotizare după deschiderea dreptului de pensie. Recalcularea poate fi solicitată după un stagiu de cotizare de minimum 12 luni. Cu aceste schimbări, sistemul de pensii din România își propune să ofere o protecție mai bună pentru români la vârsta a treia și să asigure o viață mai sigură și mai demnă pentru cei care au muncit ani de zile pentru binele țării noastre.

Articol postat cu 22 ore în urmă
Image Description
Social

Val de nemulțumiri! Guvernul caută fonduri pentru pensii și salarii

Protestele angajaților, principală temă în România În ultima săptămână, România a fost martorul unor proteste ample ale angajaților din diverse sectoare, care au exercitat o puternică presiune asupra guvernului. Salariații din Ministerul Fondurilor Europene, Arhivele Naționale, Agenția pentru Protecția Mediului și din numeroase instituții culturale au ieșit în stradă pentru a cere creșteri salariale. Demonstrațiile au adunat sute de participanți și au transmis mesaje clare către guvern. Angajații au subliniat faptul că salariile lor nu reflectă inflația și costul ridicat al vieții, dificultățile financiare afectând în mod direct calitatea vieții lor. În fața clădirilor guvernamentale, angajații au strigat nemulțumirile lor, sperând că autoritățile vor oferi un răspuns rapid și pozitiv la cererile lor. După mai multe runde de discuții cu reprezentanții angajaților, guvernul nu a ajuns încă la un acord concret, ceea ce a alimentat și mai mult tensiunile sociale. Cu toate acestea, protestatarii nu se lasă intimidati și continuă să își apere drepturile și interesele, așteptând un dialog responsabil din partea guvernului. Dacă ești de acord cu această știre importantă, te invităm să ne urmărești pe pagina noastră de Facebook și să ne arăți susținerea ta printr-un simplu Like!

Articol postat cu 22 ore în urmă
Image Description
Social

LIVE: Conferința gratuită antidrog - P.A.S. Protejează, Anticipează, Salvează la Brașov: Implicați-vă în educația tinerilor în lupta împotriva drogurilor!

Îngrijorat de pericolele drogurilor pentru copiii tăi? Alătură-te Conferinței gratuite antidrog - P.A.S. Protejează, Anticipează, Salvează, care va avea loc pe data de 18 mai 2024, la Reduta Brașov, și va fi transmisă în direct pe pagina Facebook a newsbv.ro. Evenimentul este destinat părinților și tuturor celor implicați în educația și dezvoltarea preadolescenților și adolescenților. Conferința are ca scop aducerea informațiilor și suportului necesare pentru a face față provocării drogurilor în educația copiilor noștri. Dacă te confrunți deja cu această problemă sau pur și simplu ești preocupat de posibilitatea ca drogurile să intre în viața celor dragi, participă la eveniment și află cum poți proteja, anticipa și salva copiii în această situație. Moderată de specialiști în domeniul drogurilor și educației, conferința va aborda subiecte precum prevenirea consumului de droguri, semnele de avertizare, cum să comunici cu copiii și cum să reacționezi în cazul în care drogurile au intrat deja în viața lor. Participarea la conferință este gratuită, iar dacă ești de acord cu ceea ce promovăm, te invităm să faci parte din comunitatea noastră de cititori de pe pagina de Facebook newsbv.ro. Dă-ne un like și află ultimele știri și informații utile pentru tine și familia ta.

Articol postat în data 18 May 2024

Stiri externe

Presedintele Lai Ching-te a depus juramantul si cere Chinei sa inceteze intimidarile militare impotriva Taiwanului

Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus jurământul de învestitură la palatul prezidenţial din Taipei împreună cu vicepreşedinta Hsiao Bi-khim. Imaginile video oficiale au fost difuzate din ceremonie. În discursul său de învestitură, Lai a cerut Chinei să înceteze intimidările politice şi militare împotriva Taiwanului. Acesta provine, la fel ca predecesoarea sa, Tsai Ing-wen, din Partidul Democratic Progresist (PDP) şi este un susţinător al independenţei faţă de China. Cu toate acestea, Lai a fost descrip drept un lider pragmatic. În timpul discursului, el a subliniat importanţa păstrării statu-quoului şi a responsabilităţii Chinei de a menţine pacea şi stabilitatea în regiunea Strâmtorii Taiwan şi în lume. De asemenea, el a cerut libertate de teama războiului. Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat în timpul celor opt ani de mandat ai preşedintei Tsai, iar dialogul direct a fost întrerupt din 2016. Chiar şi aşa, Lai este supranumit un „separatist periculos” de către Beijing, care revendică Taiwanul drept provincie a Chinei. Potrivit unor experţi citaţi de AFP, reînceperea dialogului de către Lai ar putea avea rezultate nesatisfăcătoare din partea Chinei. Ceremonia de învestitură a fost urmărită de peste 51 de delegaţi străini, printre care şi reprezentanţi din SUA, Japonia şi Canada. Taiwanul, care îşi doreşte o recunoaştere diplomatică mai largă, a invitat opt şefi de state, însă în prezent are doar 12 aliaţi internaţionali. Pe plan intern, noul preşedinte are de înfruntat provocări. Partidul Democrat Progresist (PDP) a pierdut majoritatea parlamentară, ceea ce va îngreuna introducerea reformelor promise de Lai, cum ar fi majorarea salariilor, reducerea importurilor şi construirea de locuinţe sociale. După ceremonie, Lai şi vicepreşedinta Hsiao, fostă ambasadoare a Taiwanului în Statele Unite, au cântat şi au dansat alături de artişti pe scenă, în faţa celor prezenţi la eveniment.

Timp de citire: 3 minute

Galerie Foto Situație scăpată de sub control în Noua Caledonie, care arată ca după război. Macron a convocat iar Consiliul de Securitate

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat luni o nouă ședință a consiliului de apărare și securitate pentru a discuta despre violențele din Noua Caledonie. Acolo au fost trimiși din Franța o mie de polițiști care au spart 76 de baricade rutiere ale protestatarilor. Drumul spre aeroport este încă blocat, iar 3.200 de persoane nu pot ajunge acolo. Consiliul de securitate este convocat de Macron pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână, scrie The Guardian. La cele două de dinainte, s-a luat decizia de a se declara stare de urgență și apoi de a trimite întăriri pentru a ajuta forțele guvernamentale să restabilească ordinea. Duminică, forțele franceze au spart zeci de baricade în încercarea de a debloca drumul principal către aeroport. Autoritățile spun că aproximativ 230 de persoane au fost reținute, în timp ce aproximativ 3.200 de persoane sunt fie blocate în Noua Caledonie, fie nu se pot întoarce în arhipelag. 600 de polițiști și paramilitari puternic înarmați au participat duminică la o operațiune de deblocare a drumului de 60 de kilometri de la capitala Noumea la aeroport, au declarat autoritățile. „Ordinea va fi restabilită indiferent de costuri”, a declarat înaltul comisar al guvernului francez Louis Le Franc reporterilor din Noumea. Dacă separatiștii „vor să folosească forța, riscă tot ce e mai rău”, a avertizat el. Vineri, premierul Gabriel Attal s-a întâlnit cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta despre criză, în special dacă să prelungească sau nu starea de urgență peste cele 12 zile inițiale. În acest sens ar fi necesară o aprobare atât a Adunării Naționale a Camerei Inferioare, cât și a Senatului Camerei Superioare. El a spus că „situația de acolo este profund îngrijorătoare”, după protestele în care noaptea au avut loc incendii și jafuri. Protestatarii au incendiat vehicule, sedii de firme și clădiri publice și au preluat controlul asupra drumului principal către Aeroportul Internațional La Tontouta, care a fost forțat să se închidă zborurilor comerciale. Grupul de activiști care conduce protestele în teritoriul francez, CCAT, a declarat luni că blocajele vor continua, dar le-a cerut protestatarilor să fie pașnici. De două zile Australia a cerut aprobarea autorităților franceze pentru a trimite un zbor de evacuare în Noua Caledonie pentru a lua turiștii blocați în hoteluri. Este vorba despre aproximativ 300 de australieni. Și avioane din Noua Zeelandă așteaptă permisiunea din partea autorităților franceze pentru a-și aduce acasă cetățenii, a declarat ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters. Protestele au izbucnit săptămâna trecută, declanșate de furia în rândul populației indigene kanak față de un amendament constituțional aprobat în Franța. Noua lege, adoptată marți de parlamentarii francezi, le va permite rezidenților francezi care locuiesc în Noua Caledonie de peste 10 ani să voteze în cadrul alegerilor provinciale, iar unii lideri locali se tem că această modificare va dilua votul indigenilor Kanak. Șase oameni au fost uciși în timpul revoltelor, trei dintre ei fiind tineri indigeni kanak și doi ofițeri de poliție. O a șasea persoană a fost ucisă sâmbătă în timpul unei lupte între două grupuri la un baraj rutier, a declarat poliția franceză. Peste 150 sedii de companii au fost jefuite și arse.

Timp de citire: 5 minute

Rusia relansează exporturile de benzină pentru aprovizionarea pieței interne

Rusia a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este suficient aprovizionată, potrivit unui anunț al publicației RBC. Ministerul Energiei a confirmat această decizie, conform surselor. Interdicția a fost impusă la începutul lunii martie, pentru o perioadă de 6 luni, în scopul menţinerii aprovizionării pieţei interne. Aceasta nu se aplică țărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, precum Kazahstanul sau Mongolia, cu care Rusia are acorduri interguvernamentale pentru livrarea de carburanți. Ministerul Energiei a declarat că oprirea temporară a exporturilor de benzină va fi suspendată în curând, deoarece piața internă este suficient de alimentată și lucrările de mentenanță la rafinării au fost finalizate. Decizia oficială va fi publicată în prima săptămână a lunii, însă nu se cunoaște data exactă de implementare, conform publicației rusești. Conform datelor oficiale, la mijlocul lunii mai, stocurile de benzină și motorină din depozitele și rafinăriile rusești se situau la 2,1 milioane de tone și respectiv 3,4 milioane de tone. Rusia este de obicei un exportator important de carburant și furnizor al piețelor internaționale. Cu toate acestea, din cauza problemelor tehnice la rafinării, companiile petroliere ruse au fost nevoite să facă importuri de carburanți. Decizia de suspendare a interdicției temporare privind exporturile de benzină este un semnal bun pentru consumatori și companiile care depind de acest produs. Aceasta va permite companiilor ruse să exporte carburanți și să ofere mai multe opțiuni pentru consumatori, în special în contextul creșterii cererii în timpul verii.

Timp de citire: 2 minute

Viitorul preşedinte interimar al Iranului - Mohammad Mokhber: istoria şi caracterul său

După moartea tragică a fostului președinte iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, Constituția iraniană prevede că prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, va deveni președinte interimar. El va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, alături de președintele parlamentului și de șeful sistemului judiciar, care va organiza alegeri prezidențiale în următoarele 50 de zile. Mohammad Mokhber, născut pe 1 septembrie 1955, este un apropiat al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate deciziile de stat. El a fost numit prim-vicepreședinte în 2021, odată cu alegerea lui Raisi ca președinte. Mokhber a fost însă și în echipa de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie, unde au fost de acord să furnizeze rachete și drone armatei ruse, conform surselor Reuters. Anterior, Mokhber a fost șeful fondului de investiții Setad, un organism legat de liderul suprem al Iranului. În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru presupusa sa implicare în "activități nucleare și rachete balistice", dar doi ani mai târziu a fost scos de pe listă. În același timp, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii supravegheate de acesta pe lista de entități sancționate. Setad, numit complet "Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam" sau "Sediul executiv pentru ordinul imamului", a fost creat la începutul Republicii Islamice din ordinele fondatorului său, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Scopul său era de a gestiona și de a vinde proprietățile care ar fi fost abandonate în perioada haotică de după Revoluția Islamică din 1979 și de a îndreptății încasările către organizații de caritate.

Timp de citire: 2 minute

Rusia a lansat atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei, soldate cu moartea mai multor persoane. Forțele ucrainene au doborât cu succes toate aparatele, inclusiv cele 29 de drone kamikaze Shahed, lansate de Moscova în timpul nopții.

Atacuri rusești cu drone și rachete asupra Ucrainei, precum și pierderi de vieți omenești în orașul Harkov În noaptea trecută, Rusia a lansat 29 de drone kamikaze Shahed în mai multe regiuni din Ucraina, potrivit anunțului forțelor aeriene ucrainene. Conform raportului furnizat de Kyiv Independent, toate aparatele au fost împiedicate de apărarea Ucrainei și nu au reușit să își atingă ținta. Cu toate acestea, atacurile au rezultat în pierderi de vieți omenești și distrugeri în zona de recreere a orașului Harkov. Potrivit primarului Igor Terehov, în afara orașului Harkov au fost înregistrate cel puțin cinci persoane ucise și alte 16 rănite în urma lovirilor aeriene rusești. El a mai adăugat că atacurile au avut loc într-o suburbie din apropiere, unde două rachete au lovit un centru de recreere, unde oamenii se relaxau. Corespondenții Reuters au confirmat distrugerea zonei de recreere și au descris o explozie puternică, urmată de o a doua după 15-20 de minute. În paralel, forțele rusești au mai lansat o rachetă balistică Iskander-M din Harkov, potrivit raportului citat. Pe lângă atacurile cu drone, Rusia a intensificat și atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele luni, ținta fiind instalațiile critice. Apărarea Ucrainei a reușit să doboare toate dronele rusești lansate asupra regiunilor Odesa, Nikolaiev, Poltava și Liov. Cu toate acestea, consecințele complete ale atacurilor nu au fost încă stabilite. Guvernul ucrainean condamnă cu fermitate astfel de acțiuni agresive din partea Rusiei și a exprimat sprijinul pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, o anchetă detaliată este în desfășurare pentru a aduce responsabilii în fața justiției. Situația din Ucraina rămâne una tensionată și se fac eforturi pentru a reduce conflictul și a menține pacea în regiune.

Timp de citire: 3 minute

Atac asupra turiștilor din Afganistan revendicat de Statul Islamic: 3 spanioli uciși

Turiștii Spanioli și Cetățenii Afgani Uciși în Atacul Stat Islamic din Afganistan Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul sângeros care a avut loc vineri în Bamiyan, un oraș muntos din centrul Afganistanului. Trei turiști spanioli și trei cetățeni afgani au fost uciși în atac, iar o femeie spaniolă în vârstă de 82 de ani a fost grav rănită. Conform unui comunicat postat pe aplicația de mesagerie Telegram, SI susține că "luptători au tras cu mitraliere în turiști creștini și însoțitorii lor șiiți". Atacul a avut ca țintă un autobuz cu turiști din țările coaliției internaționale care luptă împotriva grupării Stat Islamic în Irak și Siria. Madridul a confirmat că cei trei spanioli uciși erau de origine catalană: o femeie, fiica ei și un bărbat în vârstă de 63 de ani. O femeie spaniolă în vârstă de 82 de ani a suferit răni grave în urma atacului. Această tragedie este primul atac al grupării Stat Islamic asupra unor turiști străini în Afganistan după revenirea talibanilor la putere în august 2021. Atacul s-a produs într-o zonă considerată relativ sigură, deși SI a fost activă în Afganistan în ultimii ani. Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a condamnat acest atac ca fiind un act de terorism și a promis să coopereze cu autoritățile afgane pentru a aduce vinovații în fața justiției. SUA și alte țări occidentale au ridicat nivelul de alertă pentru cetățenii lor care călătoresc în Afganistan și li-au cerut să evite deplasările în această țară, deoarece situația de securitate rămâne instabilă după preluarea puterii de către talibani.

Timp de citire: 2 minute
Acasa Recente Radio Judete